Parcul Feroviarilor este al cetățenilor.

Cu ale sale 5.3 hectare, Parcul Feroviarilor – al doilea cel mai mare parc public al Clujului – s-a reîntors în sfârșit la oraș.
Ce înseamnă asta? Că o să fie alei, bănci și iluminat public, și oamenii o să poată să vină să se relaxeze sau să participe la anumite activități-  picnicuri, ateliere de artă, sau concerte – ca în Parcul Central.

DAR
Parcul Feroviarilor poate să fie mult mai mult decât Parcul Central.
Parcul Feroviarilor poate fi un parc creat de cetățeni, cu cetățeni, pentru cetățeni.
Pe scurt, Parcul Feroviarilor poate fi al cetățenilor.

Și ce înseamnă asta, și care este avantajul pentru cetățeni și oraș?

UN PARC AL CETĂȚENILOR
înseamnă trei lucruri:

 Imaginarea Parcului e despre ideile noastre despre ce vrem să fie în viitor în Parc. Îi vom aduna, cerne, și prezenta administrației locale pentru a fi încorporate în concursurile de planificare arhitecturală.
-adică în loc ca prima dată să se traseze alei și terenuri de joacă și apoi oamenii să-i folosească,  acum oamenii spun prima dată  ce, unde și cum ar vrea să fie în Parc, iar aceste idei sunt luate în considerare de arhitecții care vor planifica reamenajarea parcului. De exemplu, oamenii își vor putea exprima dorința de a avea locuri de joacă, aparate fitness, loc de plimbat câini, loc pentru plajă, și bineînțeles, trenulețul.
Pentru asta avem nevoie de consultare, iar acesta trebuie să fie permanentă, pentru ca Parcul să rămână deschis noilor potențiale utilizări.

Utilizarea Parcului privește inițiativele noastre de a face lucruri concrete Parc. Le vom sprijini  și vom genera activități cetățenești în Parc.
-adică în loc ca cetățenii să fie doar invitați care participă la evenimente care se organizează în parc, acum cetățenii vor fi susținuți să genereze ei activități care se derulează în Parc. De exemplu, oamenii vor putea să vină cu inițiative de a organiza picnicuri, campionate de fotbal, ateliere pentru copii, proiecții de filme sau concerte.
Pentru asta avem nevoie de resurse – materiale dar și bănești – care sunt alocate acestor activități.

Administrarea Parcului vizează deciziile noastre privind gestionarea resurselor parcului. Vom dezvolta  împreună cu ceilalți actori sociali un sistem prin care cetățenii să aibă o putere decizională reală despre cum sunt gestionate resursele parcului.
-adică în loc ca doar administrația locală să decidă ce se întâmplă în Parc, acum și cetățenii vor lua parte la deciziile privind Parcul. De exemplu, calendarul de evenimente al parcului va fi creat împreună cu cetățenii.
Pentu asta e nevoie de un cadru administrativ inovator care să-i confere puteri decizionale reale cetățenilor.

SE POATE FACE?
Da, se poate face.  Există expertiză acumulată pentru fiecare dintre cele trei piloane. În ceea ce privește
planificarea, în ultimii ani clujenii au participat la un număr mare de consultări pe teme de urbanism (amenajări spații verzi, crearea benzi de circulație, etc.)
utilizarea, clujenii își mobilizează energiile într-un număr mare de concursuri de idei, deja devenite tradiționale (Someș Delivery, etc.)
administrarea, clujenii experimentează de ani de zile cu forme de democrație participativă (Bugetare Participativă, etc.)

O SĂ FIE UȘOR?
Nu, nu o să fie ușor.
Dar vom forma fiecare din aceste procese cu ideile și energiile noastre pentru a le da un conținut consistent și autentic.
Le vom adapta pentru tot ce înseamnă Parcul pentru clujeni
Le vom împleti într-un sistem unic, funcțional
Vom integra acest sistem cu rețeaua celorlalte sisteme ale orașului

MERITĂ?
Da, merită. Pentru că miza este mare.
Noi, cetățenii Clujului avem acum șansa unică de a avea un parc pe care-l gospodărim chiar noi.
Dar prin experiența asta ne deschidem și libertatea de a regândi modul în care relaționăm cu întreg orașul.

Vrei să vezi cum evoluăm cu fiecare acum? Click aici. Sperăm că vei vrea și tu să participi.